DRUHÉ KMD - KDO JE NA SVĚTĚ NEJMOCNĚJŠÍ?

19.12.2014 17:09

Těsně před vánočními prázdninami jsme se vydali do Prahy na druhé divadelní představení Klubu mladého diváka. Tentokrát s námi nejel Tomášek Böhm a místo něj se k nám přidal David Jánoško. Vždy tento den také věnujeme nějaké zajímavé aktuální exkurzi v našem hlavním městě. Dnes jsme se vydali do Muzea hlavního města Prahy na výstavu Rudolfínští mistři - díla dvorních umělců Rudolfa II. z českých soukromých sbírek a hlavně na Langweilův  model Prahy z 19. století, který je celý postaven z papíru (autor Antonín Langweil).

 

 Před několika lety byl celý model trojrozměrně digitalizován. Bylo pro nás příjemným překvapením, že je možné v suterénu muzea zhlédnou krátký film 3D s brýlemi a na krátkou chvíli se ocitnout v uličkách Prahy před dvěma sty léty. Potom jsme si mohli model prohlédnout v druhém patře muzea. V současnosti je ve skleněné vitríně a je možné ovladačem nasvětlovat různé denní doby  a místa a přibližovat kamerou jednotlivé detaily všech dvou tisíc budov na ploše 20 metrů čtverečních.Bohužel však v muzeu nebylo možné fotit.

Poté jsme se již těšili na pravidelné občerstvení, tentokrát v Bageterii Boulevard poblíž Muzea. 

Odpočinuli jsme si a vydali jsme se k divadlu Ponec, které je také jen co by kamenem dohodil. Protože jsme měli ještě chvilku času, prohlédli jsme si ještě historický tank před Armádním muzeem ČR, který je jen přes ulici. Udělali jsme si pár fotografií na památku a pak už jsme se těšili do divadla.

 

Kdo je na světě nejmocnější? To byl název baletní pohádky. Inspirací k novému zpracování baletu byla hudba Bohuslava Martinů a obrazy Vladimíra Houdka. Děj pohádky se původně odehrává v myší rodině, ale v tomto nastudování je tentokrát zasazen do prostředí potrhlé cirkusové rodiny, ve které rodiče hledají pro svou dceru toho nejmocnějšího ženicha na světě. Jak se ale v pohádkách stává, nakonec stejně zvítězí pravá láska. Choreografie zahrnovala mnoho akrobatických i gymnastických prvků. V baletu účinkovalo osm tanečníků a tanečnic z Pražského komorního baletu, do tance byly zakomponovány gymnastické dovednosti cirkusových artistů – cvičení se stuhou, obručemi i žonglování. Celý zážitek umocňovaly také vizuální projekce, osvětlení a jednoduché, ale velmi zajímavé kulisy.

Po skončení pohádky jsme dostali prostor my - diváci. Formou jednoduché přednášky jsme se dozvěděli několik zajímavostí o baletu,  divadle i umělcích. Poté jsme si mohli jednotlivé dovednosti vyzkoušet na podiu a prohlédnout si i všechny umělce zblízka.  Z naší skupiny našel první odvahu Honza Michal. V úplném závěru jsme osmělili všichni a využili jsme tuto možnost k fotografování s hlavní postavou – králem.

Potom už jsme se těšili zase zpět do školy a přijeli jsme akorát na večeři. Na viděnou v roce 2015!

Mgr. Markéta Uhrová

Zpět